mc-jakten gratis videotraning till mc-kort
 

Riskutbildning för mc – Riskettan och Risktvåan


Riskutbildningarna för mc – riskettan och risktvåan – introducerades 2009 för att försöka sänka den ökande olycksstatistiken hos MC-förare. I våra ögon är det ett otroligt viktigt tillskott och en rolig utbildning där man får känna på en motorcykel på riktigt och bli medveten och påmind om faror, risker etc.

Tidsåtgång (Kan variera på olika ställen beroende på längden på deras pauser):

Riskutbildning del 1 – ca 3 h
Riskutbildning del 2 – ca 4 h

Notering: I vilken ordning du gör dessa riskutbildningar spelar ingen roll men det rekommenderas av utbildningsanordnare att börja med del 1.

Vad krävs för att bli godkänd?

För er som har kört halkkörning med bil så krävs här i princip samma sak. I båda utbildningarna krävs det att man är närvarande hela tiden och deltar. I del 2 finns också som krav att man ska kunna hantera motorcykeln. Alltså, inga prov.

Riskettan för motorcykel

Första delen är till för att påminna oss om vilka risker det finns i trafiken. Man diskuterar saker som trötthet, riskfyllda beteenden, alkohol och andra droger.

En bild från salen från riskutbildning för mc del 1 även kallad riskettan

Riskettan mc

Boka riskettan

Boka riskutbildning gör du genom att kontakta de som håller i utbildningen närmast dig. Vilken som är närmast dig hittar du genom länkarna.

Riskettan mc – ca 750 kr Hitta här

Risktvåan mc – ca 3000 kr Hitta här

Rekommenderad riskutbildning för mc i Göteborg: Halkspecialisten

För att läsa mer om deras utbildningar på deras hemsida: Klicka här

För att gå direkt till bokning och se lediga tider: Klicka här

Risktvåan för motorcykel

I början av risktvåan genomförs en uppvärming där man får lära känna cykeln och där utbildningsledarna får chans att bedöma om alla kan hantera motorcykeln tillräckligt bra. Det är sällan någon blir underkänd eller inte klarar uppvärmningen och det finns ingen anledning till att vara nervös om man är trygg med att växla, bromsa, svänga och accelerera. Utbildningen är inte på något sätt en bedömning av hur du kör utan till för att väcka tankar hos dig om farliga situationer i trafiken.

Bild på motorcyklarna som används vid risktvåan mc även kallad riskutbildning del 2

Risktvåan mc

Vissa undrar om man kör runt och välter sin motorcykel under utbildningen. Det gör man inte. Man kör inte heller runt på halkbana som på riskutbildningen för bil. Man kör endast runt i banor på asfalt, testar på att bromsa, svänga, accelerera, och blir medveten om risker i trafiken.

För att underlätta för både privatister och körskoleelever har vi på mc-jakten intervjuat Sveriges mc-experter och samlat all information i ett gäng instruktionsvideos. Klicka här för att läsa mer.

Skyddskläder får du låna på utbildningen, så du behöver inte ha med dig något förutom legitimation.

Boka riskutbildning

Boka riskutbildning gör du genom att kontakta de som håller i utbildningen närmast dig. Vilken som är närmast dig hittar du genom länkarna nedan.

Riskettan mc – ca 750 kr Hitta här

Risktvåan mc – ca 3000 kr Hitta här

Rekommenderad riskutbildning för mc i Göteborg: Halkspecialisten

För att läsa mer om deras utbildningar på deras hemsida: Klicka här

För att gå direkt till bokning och se lediga tider: Klicka här

Varför du bör boka riskutbildningarna med en gång!

Du läser detta för att du vill ta mc-kort, så varför inte ta ytterligare ett steg som motiverar dig ännu mer? Idag ska vi prata om en teknik som vi kallar “kasta nycklarna över stängslet”.

Vad kan du göra för att få dig själv att verkligen genomföra någonting? Jo… kasta över dina nycklar så att du måste göra det 🙂

När det gäller mc-kort hjälper det kanske inte att kasta nycklar men vi kan göra andra saker som sätter lite positiv press på oss.

Vårt tips! Boka in riskutbildningarna nu med en gång.

Officiellt rekommenderas det att riskutbildningarna görs i slutet av din mc-utbildning MEN vi har pratat med flera trafikskollärare (bland annat en av dom som var med och tog fram riskutbildningarna) som anser att detta är ett pedagogiskt misstag. Varför inte göra riskutbildningarna tidigare så att du som elev har med dig “risktänket” genom din övningskörning?

Vi rekommenderar att du bokar utbildningarna NU men på ett datum i framtiden när du har hunnit övningsköra en del. Riskutbildning 1 är enbart teori i klassrum men på riskutbildning 2 (den praktiska delen) är det viktigt att du kan hantera hojen så pass bra att du kan släppa fokus på den och ta in lärdomarna, men mer än så är inget krav.

Fördelarna av att boka i tid:

  • Så länge du deltar och är tillräckligt förberedd så blir du godkänd, riskutbildningarna är alltså inga prov.
  • Du behöver inte göra riskutbildningen på samma trafikskola som du sedan tar lektioner på.
  • Genom att boka in riskutbildningarna ger du dig själv en tidsplan och något att se fram emot.
  • Du investerar ytterligare vilket sätter lite extra press på dig att genomföra mc-kortet.
  • Bokar du i god tid så slipper du köerna som ibland uppstår.
  • Bokar du i god tid kan du eventuellt få göra båda utbildningarna på en och samma dag, vilket ofta ger både extra insikter och sparar tid.
  • Godkända riskutbildningar är giltiga i 5 år så det är ingen risk att din utbildning går ut för dig som är taggad på mc-kort.
  • Det går att avboka om det skulle köra ihop sig.

 

Rekommenderad riskutbildning för mc i Göteborg

Halkspecialisten i Göteborg drivs av Jakob Isebäck, vår systersajt biljaktens grundare. Jakob har även varit med och påverkat mc-jaktens utbildning och utveckling. Nu erbjuder han tillsammans med sitt team intensivkurser, intensivveckor, riskettan och risktvåan ute på stora ytor i Säve.

Det viktigaste med deras utbildningar förutom kvaliteten är att dom förstår problematiken som finns i branschen och därmed också mc-jaktens budskap. Dom delar vår vision med att det ska bli lättare och billigare att ta mc-kort. Det innebär att det ligger i deras intresse att din utbildning blir så effektiv som möjligt! Och det gillar vi på mc-jakten 🙂

För att läsa mer om deras utbildningar på deras hemsida: Klicka här 

För att gå direkt till bokning och se lediga tider: Klicka här

 

Intervjuer med riskutbildare

Intervju med Elisabeth Ridderstråle, ansvarig för Riskutbildning del 1 den 21 september 2011 på Stora Holm Trafikövningsplats:

Vad är syftet med Riskutbildningarna?

Beslutet om riskutbildningarna kom i november 2009 för att myndigheter ville stoppa den uppåtgående trend de såg i mc-dödsolyckorna. SMC, trafikskolor, försäkringsbolag, bilbesiktning och polisen tog tillsammans fram ett förslag för att hejda utvecklingen och då kom de här riskutbildningarna till.

Några exempel på frågor ni diskuterar?

Vi diskuterar olika riskbeteenden, alkohol, droger och trötthet. Vi tittar även mycket på statistik och pratar om vilken sorts olyckor som är vanligast. Vi besvarar frågor som: Hur ser en typisk mc-olycka ser ut och varför händer den?

Vilken olyckssituation är den vanligaste?

När det gäller motorcykelkörning är det singelolyckorna som är vanligast och vi diskuterar därför vad som orsakar dessa olyckor. Eftersom fel hastighet oftast är orsaken diskuterar vi detta mest.

Hur bör man tänka för att bli en säker motorcyklist?

Att välja hastighet klokt och inte bli överaskad.

Vad krävs för att bli godkänd på riskutbildning 1?

Att man är delaktig och är med i gruppen.

 

Intervju med Åke Skarman, ansvarig för Riskutbildning del 2 den 21 september 2011 på Stora Holm Trafikövningsplats:

Vad är syftet med Riskutbildning 2?

Att få ner olycksstatistiken. Det kom ett politiskt beslut att försöka få ner antalet döda i trafiken. Riskutbildningarna blev lösningen. Vårt syfte här på Stora Holm är att starta en tankepreocess hos eleven om riskerna med motorcykelkörning.

Hur går utbildningen till för att väcka dessa tankar i eleverna?

Vi ställer en fråga eller säger ett påstående rörande situationer, hastigheter eller tekniker och sedan får eleverna i gruppen diskutera. När de kommit fram till ett svar får de prova att köra några varv på motorcyklarna för att testa sina tankar. Sedan stannar vi igen och diskuterar på nytt om hur det kändes och om det skulle kunna kännas bättre.

Ex.

Om en elev provar olika former av kurvteknik kanske en kurva kändes bättre än en annan. Vad gjorde du annorlunda i den kurvan?

Poängen är att eleverna ska komma fram till svaren själva.

Finns det några situationer som framstår i statistiken som de farligaste situationerna?

Trafiken är ju ett samspel och det är där det sker konstigheter och olyckor. Vi diskuterar främst korsningar, kurvor, hastighetsanpassning och avstånd till framvarande fordon.

Vad krävs för att bli godkänd på riskutbildning 2?

Eleverna som kommer hit ska för att kunna bli godkända vara i slutet av sin utbildning. De ska behärska manövreringen av motorcykeln så pass bra att så att fokus kan ligga diskussionsmomenten. Kravet för att bli godkänd är att vara förbredd nog för att aktivt kunna delta i utbildningen. I utbildningen ingår inga test eller prov.

Prova på mc-jaktens videoutbildning gratis

Med våra instruktionsvides i datorn, surfplattan och mobilen blir din handledare din kompletta mc-lärare. Du behöver inte längre betala 800 kr/h för tipsen utan kan du lära dig ALLT du behöver kunna tillsammans med din handledare. Följ länken nedan och prova mc-jaktens Videoutbildning till mc-kort helt gratis.

KLICKA HÄR >>> PROVA PÅ MC-JAKTENS VIDEOUTBILDNING